Reisgids Mongolie

Mongolie wordt het Land van de Blauwe Hemel genoemd. Deze naam dankt het aan het extreme landsklimaat met erg veel zonnige dagen. Het is dan ook diezelfde Blauwe Hemel die de Mongoliërs traditiegetrouw vereren. Het vereist niet veel inlevingsvermogen om dat voor te stellen. Er is weinig zo mooi als over de eindeloze steppe te rijden onder een strak azuurblauwe lucht. Bij een bezoek aan Mongolië onderga je een boeiende mix van eeuwenoude tradities en moderne visies en ontwikkeling. Zeker de moeite van een bezoek waard!

Steeds meer toeristen reizen richting Mongolië. Het land heeft dan ook veel te bieden: Indrukwekkende vergezichten, rustieke kloosters, adembenemende meren en natuurlijk de ongekende Mongoolse gastvrijheid. Veel mensen stoppen in Mongolië op doorreis met de Trans-Siberië Express, maar een afzonderlijk bezoek is zeker ook de moeite waard.

Klimaat
Het klimaat in Mongolië kent vele pieken en dalen. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot vijftig graden onder nul in het koude noorden. In de zomer kan het in het zuiden wel veertig graden boven nul worden. Gemiddeld is het in de zomer in Mongolië ongeveer vijftien graden.

Het regenseizoen valt in juli en augustus. De beste maanden om te reizen zijn mei, juni en september, omdat het klimaat dan redelijk te verdragen is.

UlaanBaatar
De winter in UlaanBaatar is erg lang en erg koud. Van oktober tot april kan het wel dertig graden onder nul worden. Het voorjaar valt van mei tot juni, het stormt dan regelmatig erg hevig. Van juli tot september is het zomer. Het is dan aangenaam, maar niet erg warm is. De meeste regen valt in deze periode.

Taal
De Mongoolse taal - officiëel aangeduidt als Khalkha Mongools - is een Altaïsche taal en daarmee verwant aan onder andere het Turks.

Reisdocumenten
Als je naar Mongolië (China en Rusland) gaat, moet je paspoort bij terugkeer naar Nederland of België nog een half jaar geldig zijn.

Een visum voor Mongolië kost € 70,- en is 30 dagen geldig. Voor het visum heb je twee pasfoto's nodig. Dit visum is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven van Ulan Bator of als je met de Trans- Siberië expres reist, bij de grens. Voor een verblijf langer dan 30 dagen moet je het visum in Nederland bij het Mongools consulaat aanvragen.

Het double entry visum voor China regel je bij de visum-afdeling van de Chinese ambassade in Den Haag, A. Paulownastraat 26. Tel: 070-302 82 60, geopend op maandag t/m vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Controleer altijd vooraf, of de ambassade wel geopend is.

Gezondheid
Aangeraden vaccinaties zijn: Hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio).

Neem het vaccinatieboekje mee op reis! Deskundig advies kun je inwinnen bij de GG&GD in een grote stad of via de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut).

Tip: Ook al ben je in Europa niet gewend een pet, muts en zonnebril te dragen en zonnebrandcrème te gebruiken, raden we je aan dit wel mee te nemen voor een reis door Mongolie. Dit ter voorkoming van een zonnesteek, ernstige afkoeling door de koude wind en ernstige verbranding door de zon.

Eten en drinken
De Mongoolse keuken wordt wel omschreven als elementair. Sinds de Mongoolse maatschappij traditioneel uit rondtrekkende veehouders bestaat is er weinig akkerbouw en zodoende worden weinig groenten en andere gewassen gebruikt in de bereiding. Maar als je dan bedenkt wat een buitengewone diversiteit Mongolië heeft aan gerechten met melk- en vleesproducten, wordt het opeens toch interessant!

Een grote verscheidenheid vleessoorten wordt op alle denkbare wijzen bereidt. Er is een grote varieteit droge en natte yoghurts. Sommige is zo gedroogd, dat het tot een ijzerhard koekje is geworden, wat buiten heel voedzaam ook erg goed voor het gebid is.

Mongoliërs vertellen dat in vroeger tijden er in de zomer voornamelijk de melkprodukten nauwelijks of geen vlees in de zomer werd gegeten, maar dat is tegenwoordig wel anders: Vlees is heet hele jaar door de belangrijkste ingredient. Alhoewel nog steeds wel elk seizoen zijn favorite vleessoort kent. Paardenvlees, bijvoorbeeld, wordt nog steeds nauwelijks buiten de winter gegeten.

Bezienswaardigheden Mongolie

UlaanBaatar
De hoofdstad van Mongolië telt ongeveer 300.000 inwoners. De stad heeft geen grootse of karakteristieke gebouwen, brede boulevards en een bruisende middenstand, zoals andere hoofdsteden. Het ontbreken van dit alles maakt UlaanBaatar nu juist zo charmant.
De meest interessante bezienswaardigheden zijn het Gandan Khiid uit 1838, het belangrijkste nog in gebruik zijnde Tibetaans Boeddhistische klooster van Mongolië en het Winterpaleis van Bogd Khan uit 1893 met hele mooie thanka's en een gertent gemaakt van huiden van de sneeuwluipaard.

De grootste toeristische attractie van UlaanBaatar is het Gandan klooster, een voormalig klooster waarvan gezegd wordt dat er ooit 100.000 monniken woonden. Op zondag worden er nog steeds diensten gehouden en kunnen toeristen de kunstschatten - waaronder oude Chinese en Mongoolse schilderijen en standbeelden - bekijken.

Op het gebied van musea is UlaanBaatar de moeite waard; vooral het Natuurhistorisch museum is erg mooi. Hier worden onder meer dinosaurusresten uit de Gobi-woestijn tentoongesteld. Het museum ligt vlak bij de hoofdstraat op de kruising van Khuvsgalchdyn Orgon Choloo en de Sdukhbaataryn Gudamj.

De meest bezochte gebieden van Mongolië zijn de provincies Tov, waar UlaanBaatar ligt, Arkhangai en Ovorkhangai. Deze provincies liggen allemaal in het midden van het land en zijn redelijk goed te bereiken vanuit UlaanBaatar. In het noorden ligt de provincie Khovsgol, die vanwege het beroemde Khovsgol Nuur meer steeds meer bezoekers krijgt.

Arkhangai
Het landschap in de provincie Arkhangai is verbluffend: woeste rivieren vol vis wisselen vulkanen en meren af. Een groot deel van deze provincie ligt in de bergketen Khangai Nuruu. De hoofdstad van deze streek is de stad Tsetserleg; één van de weinige mooie steden in het land. Aan het einde van de hoofdstraat ligt de belangrijkste attractie van deze stad: de Buyandelgeruulekh Khidd. Dit is een tempel, klooster en museum in één, gebouwd in 1586.

Tov
De provincie waar hoofdstad UlaanBaatar in ligt, is wat betreft transport het best uitgerust. De wegen zijn geplaveid en vanuit UlaanBaatar vertrekken veel busdiensten naar nabijgelegen plaatsen en streken. Behalve de hoofdstad zijn er diverse bezienswaardigheden. De Moederrots bijvoorbeeld, is één van de indrukwekkendste. De rots ligt ongeveer zestig kilometer van UlaanBaatar en staat bekend als heilig. Veel Mongolen komen naar de rots om spiritueel advies te vinden. Het is niet aangenaam om er lang te blijven aangezien de omgeving erg vervuild is.

Ovorkhangai
Ten zuidwesten van Tov ligt de provincie Ovorkhangai. De hoofdstad van Ovorkhangai is Arvainkheer, maar dit is een kleine stad zonder noemenswaardige bezienswaardigheden. De vroegere hoofdstad van Mongolië, Kharkhorin, is des te leuker. Ten tijde van Djenghis Khan was deze stad het centrum en de hoofdstad van de Mongoolse Rijk. Na de val van het rijk werd de stad verlaten. De restanten van de eens zo mooie gebouwen werden gebruikt om het befaamde Erdene Zuu klooster te bouwen. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden van Mongolië.

Khovsgol
Het landschap in de meest noordelijke provincie bestaat uit idyllische meertjes en bossen, afgewisseld door steppegras. De grote hoeveelheid neerslag in deze streek draagt bij aan de sfeer. Donkere wolken en regenbogen geven de omgeving een haast feeëriek karakter.

Het Khovsgol meer is de belangrijkste bezienswaardigheid in deze streek. Het meer is drieduizend vierkante meter groot. Het is gevuld met zoet water dat zo zuiver is dat het gedronken kan worden. Het bijzondere aan dit meer is dat er maar liefst negentig rivieren in uitkomen en er maar één rivier is die er ontspringt.

De toegang tot het meer bedraagt ongeveer duizend Togrogs per dag, afhankelijk van het aantal dagen dat je wil blijven.

Meer informatie over reizen naar Mongolie
Klik op de onderstaande links indien u meer informatie zoekt over reizen door Mongolie.
Rondreis Mongolie
Bureau voor toerisme Mongolië
Mongolia Travelguide
Reizen Mongolie
Reisinformatie Mongolie

Loading

Mongolie

Hotels

Vliegtickets

Informatie Mongolie

Hoofdstad
Ulaanbaatar

Oppervlakte
1.566.500 km2

Aantal inwoners
2,7 miljoen

Taal
Mongools

Religie
Boeddhisme, Sjamanisme, Islam

Staatsvorm
Republiek

Munteenheid
Tugrik

Waar ligt Mongolie?

Mongolie ligt in Azie en zit ingeklemd tussen Rusland en China.