Reisinformatie en bezienswaardigheden

Weekendje Parijs

Vanaf 250 v. C., toen de Gallische stam de 'Parisii' neerstreek op het Ile de la Cité, tot aan de studentendemonstraties in 1968, heeft Parijs turbulente tijden doorstaan van revolutie, opstand, bezetting en beleg. De Parijzenaar bezit dan ook de nodige veerkracht en laat zich er door de autoriteiten niet onder krijgen. De stad zoals hij nu is, bezit een schat aan cultuur, architectuur, mode, kunst en heerlijk eten, alles gepresenteerd met typisch Parijse allure. Tussen de schitterende Notre-Dame, de stalen harmonie van de Eiffeltoren en de gedurfde symmetrie van de Grande Arche, liggen brede boulevards met hun geschiedenis, musea, galeries, winkels, restaurants en cafés klaar om ontdekt te worden. Hier vindt u informatie over o.a. de belangrijkste bezienswaardigheden, de plattegrond, aanbiedingen en het weer voor een weekendje Parijs.

Informatie Parijs

Taal: Frans

Klimaat: Parijs heeft een gematigd zeeklimaat met gemiddeld iets warmere zomers dan in Nederland en de winters zijn ook iets minder koud. Gemiddelde maximum temperatuur in Parijs in de zomer is ca 24 graden. (weerbericht Parijs)

Beste reistijd weekendje Parijs: gehele jaar, meest aangenaam zijn juni en september

Reistijd: vliegtuig: ca 1 u en 15 min (vanaf schiphol), auto: ca 4 u en 50 min (vanaf Utrecht) en trein: ca 3 u en 20 min. (vanaf Amsterdam CS)

Bezienswaardigheden weekendje Parijs

In Parijs kunt u ontzettend veel gaan zien en doen. Hieronder staan de topattracties die Parijs rijk is:

# Eiffeltoren

De ingenieur Gustave Eiffel (1832-1923) stond bloot aan enorm veel kritiek toen hij met de naakte toren – destijds met ruim 300 meter de hoogste toren ter wereld – het stadsbeeld van Parijs 'onherstelbaar beschadigde'. De bouw duurde 2 jaar en op 6 mei 1889 vond de feestelijke opening plaats. Korte tijd later was de Eiffeltoren al uitgegroeid tot het symbool van Parijs. De meer dan 100 jaar oude stalen dame (la dame de fer) is tegenwoordig mooier dan ooit: de toren is tegenwoordig uitgerust met moderne liften en nachtverlichting. Het uitzicht op de lichtzee van de stad bij zonsondergang is zeer fraai. Dagelijks geopend van 9.30 tot 23.00 uur. Wat veel mensen overigens niet weten is dat Gustave Eiffel de toren eerst aan Barcelona aangeboden heeft, maar die wees 'm af.

Meer informatie Eiffeltoren (wikipedia)

# Arc de Triomphe 

Deze protserige triomfboog van 50 m hoog en bijna even breed boven aan de Champs-Elysées herdenkt de succesvolle veldtochten van Napoleon. Bij het monument van de Onbekende Soldaat onder de Arc worden de doden herdacht die in alle oorlogen zijn gevallen. Op het monument zie je vier grote reliëfs: Vertrek der vrijwilligers van 1792 (stadskant rechts) en Overwinning van Napoleon in 1810 (stadkant links); Verzet 1814 (in de richting van Neuilly rechts) en Vrede 1815 (in de richting van Neuilly links). Hier lagen de stoffelijke resten van Napoleon en Victor Hugo opgebaard; hier paradeerden de geallieerde overwinnaars (1918) en na de bevrijding de Franse strijdkrachten onder Charles de Gaulle (1944). Vanaf het terras op de Arc zie je de 12 avenues die in een stervorm samenkomen. Het uitzicht op de stad is mooi. Zomers geopend van 9.30 tot 23.00 uur en 's winters van 10.00 tot 22.30.

# Notre Dame

Dit gotische meesterwerk speelt in zowel de Franse literatuur als de geschiedenis een belangrijke rol. Hier werden koningen en koninginnen gekroond en Napoleon kroonde zichzelf. Tijdens de revolutie werd de Kathedraal aan 'het opperwezen' gewijd en tot tempel van de rede verklaard. De voorgevel met 3 portalen, de beide stompe torens en de roosvensters stammen uit de 12de eeuw. De Notre Dame werd in het midden van de 14de eeuw voltooid. Beklim één van de twee torens om de waterspuwers, het gebouw zelf en de eilanden in de Seine te zien. Geopend (behalve op feestdagen) van 9.00 tot 20.00, 's winters tot 16.30.

# Het Louvre

Sinds de Revolutie is het Louvre een museum. Bezienswaardig zijn de Cour Carrée uit de tijd van Lodewijk XIV en de facade aan de Seine: uit de Renaissance en de tijd van Napoleon I. Met de glazen piramide van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei voor het Louvre kreeg Parijs er een attractie bij en het museum een waardige ingang. Het contrast met het oude gebouw is fascinerend, evenals het uitzicht op de Champs-Elysées en de triomfboog. Na langdurige bouwwerkzaamheden werd de Richelieu-vleugel aan het museum toegevoegd. Daarmee was het 'Grand Louvre' voltooid.

Het tentoonstellingsoppervlak werd bijna verdubbeld, het resultaat is prachtig en publieksvriendelijk. Er komen dan ook steeds meer bezoekers: ruim 6 miljoen per jaar. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat er altijd lange rijen voor de kassa staan. Met de metro Palais Royal-Musée du Louvre ben je snel ter plekke. En er is nu ook nog een tweede ingang. De 'Porte des Lions' bevindt zich aan de kant van de Seine, bereikbaar via de Quai des Tuileries en de Jardin du Carroussel. Zo kun je de lange rijen bij de hoofdingang onder de piramide ontlopen en heb je een kortere weg naar de schilderijen van Italiaanse en Spaanse meesters.

Het museum wordt vooral bezocht om de Mona Lisa, de Venus van Milo en de Nike van Samothrake te bezichtigen. Buitengewoon interessant is ook de Egyptische afdeling. Dagelijks (behalve op dinsdag) geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Op maandag en woensdag tot 21.45 uur.

Meer informatie Het Louvre (wikipedia)

# Sacré Coeur 

Dit buitengewone gebouw verrees tegen het eind van de 19de eeuw als teken van verzoening en symbool van patriottische vernieuwing na de oorlog van 1870-1871 en de Commune van Parijs. Deze Romaans-Byzantijnse koepelkerk is net als de Eiffeltoren een symbool van Parijs. Het interieur heeft weinig interessants te bieden, hoewel hier al meer dan 100 jaar dag en nacht onafgebroken wordt gebeden. De heuvel Montmartre is 130 m hoog. Overdag heb je uitzicht over een enorme huizenzee. 's Nachts ontvouwt zich een indrukwekkende oceaan aan lichtjes. De inspanningen van het beklimmen van de 237 steile traptreden naar de koepel van de Sacré-Coeur is de moeite waard. Vandaar kun je ook over de andere zijde van de Montmartre uitkijken, en romantische tuinen en steegjes ontdekken. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, 's zomers tot 18.00 uur.

# Het kasteel van Versailles 

In 1624 werd bij het gehucht Versailles, ongeveer 20 km ten westen van Parijs, een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Lodewijks zoon Lodewijk XIV zou het uitbreiden tot reusachtig bouwwerk in een 800 ha. groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun ontworpen. Het is een van de grootse kastelen van de wereld, het grootste van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kasteel van Versailles was bekend om zijn weelderige hoffeesten en strenge protocol , het is daarom het symbool bij uitstek voor het Ancien Régime. Men schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV, dagelijks ongeveer 3000 tot 10.000 hovelingen in Versailles verbleven. De ene uit nieuwsgierigheid, de andere om relationele motieven maar ook velen om hun brood te verdienen. Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk.

Het kasteel is het hele jaar te bezoeken. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een audio tour in meerdere talen.

Reisinformatie Parijs

# Vervoer Parijs

Hoewel Parijs zich heeft uitgebreid tot aan de voorsteden, ligt alles niet zo ver uit elkaar als in andere grote Europese steden. Het grootste deel van de meer dan 1800 geclassificeerde monumenten, 180 musea en 145 theaters ligt in het centrum. De RATP verzorgt een schoon, modern, efficiënt openbaarvervoersysteem waarmee je overal kunt komen. De metro met 14 genummerde lijnen doorkruist de stad en de RER met treinen naar de voorsteden en vliegvelden, zijn de snelste manier om je te verplaatsen. Bussen met zo'n 60 lijnen zijn (ook) een goede manier om de stad te zien, maar tijdens spitsuren niet aan te raden. Met de Thalys en NS Hispeed kunt u comfortable per trein naar Parijs afreizen.

# Beste reistijd Parijs

De beste tijd voor een weekendje Parijs is bij uitstek het voorjaar. Maar wie niet van drukte houdt kan Parijs misschien wel midden in de zomder tussen 15 juli en 15 augustus bezoeken. De stad loopt dan min of meer leeg ivm de vakanties in Frankrijk. Het is dan opvallend veel rustiger. Maar ook in het najaar en de winter is er nog steeds genoeg te doen.

Weerbericht Parijs

Het actuele weer in Parijs

7 daagse weersverwachting Frankrijk
Vandaag
geheel bewolkt
13 °c
Morgen
regen
11 °c

Hotels Parijs

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 800.000 hotels!
  • Beste prijsgarantie!