Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Zuid Afrika

Hier vindt u reisinformatie en tips voor reizen naar Zuid Afrika. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen, hebt u een visum nodig en waar kunt u mee betalen in Zuid Afrika. Kortom ga wijs op reis.

Moet ik voor mijn reis naar Zuid Afrika een visum aanvragen?
Voor de reis naar Zuid-Afrika dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Zuid Afrika nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig indien je korter dan 3 maanden in het land verblijft. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort, reisschema en adressen achter te laten voor familie of bekenden. Of scan deze in en stuur de beelden naar je eigen emailadres, dan heb je altijd een kopie bij de hand.

Welke inentingen worden aangeraden voor Zuid Afrika?
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden, maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsmaatregelen. Voor Zuid-Afrika worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Zuid-Afrika.

Gezondheid
We raden je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc. Het is natuurlijk altijd het beste om te proberen niet ziek te worden. Smeer jezelf goed in tegen zonnebrand, drink genoeg water, houdt insecten zoveel mogelijk op afstand en neem de eerste paar dagen genoeg rust om aan je nieuwe omgeving met bijbehorende temperatuur te wennen. Blijf voorzichtig: als je twijfelt over iets dat jeukt of pijn blijft doen, ga dan meteen naar een dokter! Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Kaapstad.

Als je medicijnen gebruikt, neem dan altijd de bijsluiter uit de oorspronkelijke verpakking mee, zodat je kan aantonen dat je geen drugsgebruiker bent. Neem ook een extra voorraadje mee zodat je niet zonder komt te zitten als iets kwijtraakt. Tot slot is een engelse brief van je arts hierover altijd handig.

Kan ik met euro's betalen in Zuid Afrika?
De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand (ZAR), Voor € 1 krijgt u ca 16,7 Rand. Klik hier voor de actuele koers van de Rand. De rand is overal inwisselbaar. Je mag maximaal R500 invoeren en een onbeperkte hoeveelheid travellercheques. Je mag maximaal R500 uitvoeren, hoewel bij de meeste grensposten schijnbaar niet wordt gecontroleerd. Er zijn onlangs nieuwe bankbiljetten en munten geïntroduceerd. Sommige nieuwe hoge munteenheden lijken een beetje op oude lage munteenheden, dus let op je wisselgeld.

Alle internationale creditcards en bankpasjes worden overal geaccepteerd. De banken zijn maandag tot vrijdag open van 9.00-15.30u en zaterdag van 8.30-11.00u. Grote lokale banken zijn Allied, First National, Nedbank, Standard Bank, Trustbank, United Bank en Volkskas. Travellercheques kun je inwisselen bij alle banken en bij sommige grote reisbureaus. Ook veel hotels en winkels accepteren ze. Een bankrekening openen is niet eenvoudig. Dit kost veel administratieve rompslomp en tijd. Gebruik travellercheques en creditcards. Deze worden bijna overal geaccepteerd. Buitenlandse valuta kunnen alleen bij de bank worden ingewisseld.

In de grotere steden en op vliegvelden kun je bijna altijd pinnen, maar let op je omgeving; pin alleen bij daglicht en als er veel mensen zijn. Pinnen is de voordeligste manier om geld op te nemen. De meeste grote kantoren hebben een geldautomaat.

Fooien
Het is gebruikelijk om bedienend personeel in restaurants en taxichauffeurs een fooi te geven, meestal 10% van het bedrag, uiteraard afhankelijk van de service. Voor bagage (op het vliegveld of in hotel) is 1 of 2 rand per stuk bagage gebruikelijk.

Welke taal spreken ze in Zuid Afrika?
Wie de Zuid-Afrikaanse televisie aanzet kan op een avond met 11 verschillende talen in aanraking komen:
Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu. Maar niet gevreesd, met Engels red je je prima, hoewel het een enorm voordeel is als je een paar woorden van één van de meest gebruikte zwarte Afrikaanse talen kent. De tonaliteit (woorden met een verschillende betekenis en uitspraak maar een identieke spelling) spelen een belangrijke rol in het Zulu en enkele andere inheemse talen. Ook de `kliks`, een ingewikkeld proces waarbij de tong op verschillende plaatsen tegen de tanden, het zachte en harde gehemelte en het tandvlees wordt gezet, is een kenmerk van het Zulu en andere lokale talen. Dit dient om verschillende klanken en betekenissen te produceren.

Hoelang doet de post er over in Zuid-Afrika?
Post van en naar Zuid-Afrika is vrij snel, gemiddeld duurt het 7 dagen voordat de post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
Tijdens onze winters is het in Zuid-Afrika 1 uur later, terwijl er tijdens onze zomer geen tijdsverschil is.

Festivals & Feestdagen

- 1 januari Nieuwjaarsdag
- 21 maart Dag van de Mensenrechten
- 5 april Goede Vrijdag
- 8 april Dag van het Gezin
- 27 april Dag van de Vrijheid
- 1 mei Dag van de Arbeid
- 16 juni Jongerendag
- 9 augustus Nationale Vrouwendag
- 24 september Dag van het Erfgoed
- 16 december Verzoendag
- 25 december Eerste Kerstdag
- 26 december Dag van de Goodwill

De belangrijkste schoolvakantie valt in december en januari, variërend per provincie. Dit is de periode dat alle Zuid-Afrikanen op pad gaan. De meeste wildparken, badplaatsen, vakantiecentra op het platteland en goedkope hotels zijn afgeladen met Zuid-Afrikanen die er allemaal tegelijk even uit willen. Als je van plan bent om in die maanden naar Zuid-Afrika te gaan, reserveer dan lang van tevoren. Je kunt erop rekenen dat het erg druk is.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen

Boeken over Zuid Afrika:
The Power of One en Tandia, Bruce Courtney
My Son's Story en July's People, Nadine Gordimer.
Long Road to Freedom, de autobiografie van Nelson Mandela.
Zuid-Afrika in een rugzak - Dolf de Vries
Het beloofde Land & In Afrika - Adriaan van Dis
Het huis aan de voet van de Tafelberg – Rachelle Greeff
Het Verbond (geschiedenis van Zuid-Afrika in romanvorm) - James Mitchener

Reisgidsen Zuid Afrika:
Capitool Reisgids Zuid-Afrika
Dominicus reisgids Zuid-Afrika
Lonely Planet Zuid-Afrika (engels)

Meer tips voor reizen naar Zuid Afrika
Zuid Afrika online
Informatie vakantie Zuid Afrika
Rondreis Zuid Afrika
Familiereizen Zuid Afrika
Zuid-Afrika Informatie - Reizendoejezo
Lonely Planet - Zuid Afrika

Openbaar vervoer in Zuid Afrika
Een betrekkelijk goedkope en veilige manier om rond te reizen is per bus of touringcar. Diverse intercity busmaatschappijen bieden comfortabele, regelmatige diensten tussen de grote steden. Een nadeel is dat je je kaartje minstens 24 uur van tevoren moet reserveren. Een kaartje kopen op de dag van vertrek kan alleen voor korte afstanden. Het voordeel is dat je niet om een plaats hoeft te vechten.

Het spoorwegnetwerk, Spoornet, is onlangs half geprivatiseerd waardoor veel kleine routes zijn opgeheven. Reizigersvervoer vindt bijna uitsluitend plaats naar grote plaatsen met `name trains`, die allemaal een eerste, tweede en derde klas hebben. De eerste klas is zeer comfortabel, de tweede iets minder en de derde - die vroeger alleen voor niet-blanken was - is nogal Spartaans.

Autohuur
Zuid-Afrika is zeer geschikt voor autohuur. Het wegennet is er over het algemeen prima, het is niet druk op de weg en de bewegwijzering is ook goed. Er wordt in Zuid-Afrika links gereden. Een Europees rijbewijs is geaccepteerd, maar een internationaal rijbewijs wordt aanbevolen. In de afgelegen gebieden zijn er weinig benzine stations en let op: de benzine moet altijd contant betaald worden!!!

We raden je aan om voor vertrek uit Nederland een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Dit is op dit moment nog niet verplicht maar kan elk moment ingevoerd worden. Het internationale rijbewijs is gemakkelijk aan te schaffen en klaar terwijl je wacht. (Nederlandse rijbewijs en pasfoto meenemen).

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Zuid-Afrika goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je rugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. In de grote steden, zoals Johannesburg, Pretoria, Durban en Kaapstad wordt aangeraden om 's nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen. Als je over straat gaat, neem dan zeker geen waardevolle spullen mee. De laatste jaren is de criminaliteit vooral in de grote steden gestegen. Hou altijd wat geld paraat voor als je beroofd wordt. Vraag ter plekke in je hotel om adviezen over wat wel en niet te doen. En het is voor automobilisten aan te raden om deuren en ramen gesloten te houden en nooit waardevolle spullen in de auto achter te laten.