Landkaart Duitsland

Hier kunt u de interactieve kaart van Duitsland bekijken. Tevens vindt u hier reisinformatie over o.a. de autowegen en het verkeer in Duitsland.

Duitsland ligt in het midden van Europa en grenst aan de Tsjechische Republiek, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Denemarken, en Polen.

Reisinformatie Duitsland

Verkeer
Een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland is op doorreis naar Scandinavië of naar populaire bestemmingen in het zuiden, zoals de Alpenlanden en de landen rond de Adriatische zee. En dat het dan druk kan zijn, merken we vooral in februari (wintersport verkeer) en in juli en augustus. Ook op feestdagen komen zulke files voor. Hoog in de fileberichten staan de A3 Frankfurt-Würzburg-Nürnberg en de A5 Frankfurt-Basel, beide belangrijke routes tussen noord en zuid

Drukke wegen en knelpunten:
• A1 Keulen – Dortmund - Osnabruck – Bremen – Hamburg
• A3 Oberhausen – Frankfurt – Wurzburg – Nürnberg
• A5 Frankfurt-Basel
• A7 Hamburg – Hannover/Kassel – Wurzburg
• A8 Karlsruhe – Stuttgart – Munchen-Salzburg
• A9 Munchen – Nürnberg – Berlijn
• A99 Noordelijke en oostelijke rondweg Munchen

Iets minder druk, maar zeker niet filevrij tijdens de weekenden in de zomer zijn:
• A2 Hannover – Berlijn
• A4 Eisenbach – Dresden
• A5 Frankfurt – Karlsruhe – Basel
• A6 Mannheim – Heilbronn
• A10 Rondweg Berlijn
• A61 Ludwighafen – Koblenz – Monchen-gladbach – Venlo
• Snelwegen rond Keulen

Klik hier voor de actuele verkeersinformatie in Duitsland!

Alternatieve routes
Eventuele knelpunten op de Autobahn kunt u via U-wegen omzeilen, waarbij de ‘U’ voor Umleitung staat. Met enige regelmaat ziet u langs de Autobahn blauwe borden staan met verwijzingen naar deze U-routes. De omleidingswegen brengen u vaak naar de volgende op-/afrit van de snelweg. Houdt u wel de nummering van de U-route in de gaten. Net als bij de snelwegen voeren de even genummerde U-wegen van west naar oost (of omgekeerd) en de oneven nummers van noord naar zuid (of omgekeerd).

Piekuren in de vakantieperiode
• Heen (richting zuiden): vrijdag van 13 – 20 en zaterdag van 9 – 15 uur.
• Terug (richting noorden) vrijdag van 14 – 18 en zaterdag van 11 – 18 en zondag van 16 tot 20 uur.
Dagen dat het bijzonder druk wordt zijn vooral de vrijdagen en zaterdagen vanaf eind juni tot begin augustus. Files van vele tientallen kilometers zijn dan geen uitzondering.

Routeplanner Duitsland
Plan met de 3D-routeplanner je reis van Nederland naar en in Duitsland. Je kunt er ook een adres in Duitsland of een plattegrond van een specifiek gebied of plaats (bijvoorbeeld Berlijn) in Duitsland mee vinden.

Klik hier voor de routeplanner Duitsland

Afstand vanaf Utrecht:
• Berlijn       640 km
• Dresden   715 km
• Frankfurt  405 km
• Hamburg  445 km
• Keulen      230 km
• Munchen  790 km
• Nürnberg  625 km
• Stuttgart   585 km

Mileuzones en vignet
Sinds 1 januari 2008 hebben de eerste steden in Duitsland (Keulen, Berlijn, Augsburg & Neu-Ulm) een milieuzone in de binnenstad ingevoerd, de zogenaamde Umweltzone. Het doel is een schonere lucht ter bevordering van een gezonder leven en een prettig leefmilieu te verkrijgen. Alleen voertuigen die voldoen aan bepaalde normen voor de uitstoot van uitlaatgassen mogen deze speciaal aangewezen milieuzones inrijden. Om emissiearme voertuigen te kenmerken zijn er vignetten in verschillende kleuren ingevoerd, die geldig zijn in alle milieuzones in de Duitse steden.

Deze regeling geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Bezitters van in Nederland geregistreerde voertuigen kunnen voor het milieuvignet terecht bij de TÜV Nord vestiging in Apeldoorn, bij DEKRA Nederland of een ANWB of VVV-winkel bij u in de buurt. Een milieuvignet kost € 12,50. De aanvrager moet persoonlijk langskomen en zijn kentekenbewijs tonen. De vignetten moeten goed zichtbaar op de voorruit worden aangebracht. Wie zonder het vereiste vignet een milieuzone inrijdt, kan met een boete van 40 euro worden gestraft.

klik hier voor een overzicht van de steden in Duitsland waar een vignet is vereist.

Meer informatie: Duits verkeersbureau

Winterbanden verplicht in Duitsland
winterbanden Duitsland Vanaf 4 december 2010 is het in Duitsland verplicht om winterbanden of banden voor elk weertype te gebruiken bij sneeuw en ijzel. Alle bestuurders moeten dan een bewijs kunnen laten zien dat hun banden geschikt zijn voor het winterse weer. Wie met normale banden wordt betrapt bij winterweer en gladde wegen krijgt voortaan een boete van 40 euro. De bestuurder wordt beboet, niet de eigenaar van de auto. Wie het winterverkeer verstoort door verkeerde banden krijgt een boete van 80 euro.

Treinreizen Duitsland
Het uitgebreide spoorwegnet van Duitsland maakt het mogelijk om snel en eenvoudig uw bestemming in Duitsland te bereiken. Met de ICE Internationaal reist u vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Oberhausen, Dusseldorf, Keulen en Frankfurt. De IC Berlijn vertrekt vanuit Amsterdam en Schiphol via Hilversum, Amersfoort, Deventer en Hengelo naar Berlijn.

Boek hier uw treinreis naar Duitsland

Veiligheid op de camping

Een camping mag pas gebouwd worden als een hiervoor benodigde milieu-effectrapportage gunstig is beoordeeld. Alvorens een camping zijn poorten opent, moet deze aan strenge veiligheidseisen voldoen. In delen van Duitsland is een waarschuwingssysteem van kracht dat in werking treedt bij springvloed, brand en bij problemen met vloeibaar gas en chemicaliën.

Maximumsnelheden
Binnen de bebouwde 50 km/ u, buiten de stad 100 km/u, op de Duitse Autobahnen geldt geen maximumsnelheid, maar geadviseerd wordt 130 km/u, auto's met aanhangwagen op alle wegen 80 km/u (op de Autobahnen 100 km/u mits de voertuigcombinatie door de Duitse TUV is goedgekeurd), motorfiets met aanhanger overal 60 km/u.

Vrij kamperen
Behalve daar waar een plaatselijke verordening van kracht is, is het toegestaan maximaal een nacht langs de openbare weg in auto, caravan of camper te overnachten. Kamperen mag niet, dus ook niet barbecuen voor de caravan.

Elektriciteit en gas
De netspanning is 220 volt, 50 Hz. Stekkers hebben twee ronde pinnen. Camping Gaz is overal verkrijgbaar, maar in het oosten zijn de grotere Camping Gaz-flessen beperkt te koop. Alleen Duitse gasflessen (grijsgroene) kunnen worden omgeruild. Vulstations zijn in ruime mate aanwezig. Op sommige wintersportcampings is een directe aansluiting op een gasringnet voorhanden. De meeste campings hebben CFE-aansluitingen.

Afwijkende feestdagen
Driekoningen (6 jan.), Rosenmontag (3 maart., alleen in de deelstaten Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Baden-Würt-temberg en Bayern); Dag van de Arbeid (1 mei), Sacramentsdag (19 juni), Dag van de Duitse Eenheid (3 okt.).

Reislinks Duitsland
Informatie vakantie Duitsland
Reisinformatie Duitsland
Rondreis Duitsland
Vakantiepark Duitsland
ANWB Duitsland

Alarmnummers
Politie            110
Brandweer   112
Ambulance   112

Deze nummers kunt u in elke telefooncel zonder gebruik van munten gebruiken.

Veerdiensten
Op de Bodensee tussen Konstanz en Meersburg en tussen Frledrichshafen en Romanshorn varen autoveren. Veerboten die alleen passagiers vervoeren varen onder meer naar de Oost-Friese eilanden, over de Rijn, de Moezel en over de Bodensee.

Loading

Weer Berlijn

sneeuw Vandaag sneeuw Zo 4°C
geheel bewolkt Morgen geheel bewolkt Ma 5°C
14-daagse weersverwachting

Buienradar Duitsland


Meer buienradar Duitsland

Aanbiedingen Duitsland

vanaf: €142,00
Stedentrip Münster - Mercure Hotel Münster City
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €222,00
Rhön Park Aktiv Resort
Hausen-Roth
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €194,00
Best Western Bad Herrenalb
Bad Herrenalb
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €494,00
Phantasialand Ling Bao
Brühl
Bekijk deze aanbieding
Meer vakantie Duitsland