Reisinformatie Duitsland

Landkaart Duitsland

Duitsland ligt in het midden van Europa en grenst aan de Tsjechische Republiek, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Denemarken, en Polen. Het Zwarte Woud, Het Rijndal, de Beierse Alpen en een aantal Duitse steden zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters van Duitsland. De mooie landelijke streken in Duitsland zijn uitstekend bereikbaar dankzij het zeer goede wegennet. De populairste stedelijke bestemmingen zijn Berlijn, Düsseldorf en München, maar ook de voormalige Oost-Duitse stad Dresden trekt tegenwoordig veel bekijks. Hieronder kunt u de landkaart van Duitsland bekijken. Tevens vindt u hier reisinformatie over o.a. de autowegen en het verkeer in Duitsland.

Interactieve kaart Duitsland

16 Deelstaten

Duitsland is verdeeld in 16 deelstaten (Bundesländer), waaronder Beieren, Baden-Württemberg, Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saksen en Thüringen. In wat eens bekend was als West-Duitsland, staan de Rijn, Beieren en het Zwarte Woud als de drie bekendste kenmerken, terwijl in het oosten het land is bezaaid met golvende laaglanden. Rivierbekkens strekken zich uit over een groot deel van de regio, en sommige van Europa's meest prominente rivieren stromen door het land. Deze omvatten de Elbe, de Donau en de Rijn.


Het hoogste punt in het land is de 2.962m piek van de Zugspitze in de Beierse Alpen. Kabelbanen lopen naar de top, maar de berg kan ook beklommen worden. Meer info .....

Kaart met de 16 deelstaten van Duitsland

DeelstaatOppervlakte (km2)Aantal inwonersHoofdstad
Baden-Württemberg35.75210,7 mlnStuttgart
Beieren70.55212,5 mlnMunchen
Berlijn8923,4 mln
Brandenburg29.4792,6 mlnPotsdam
Bremen4040,6 mln
Hamburg7551,8 mln
Hessen21.11521,1 mlnWiesbaden
Mecklenburg- Voor-Pommeren23.18023,2 mlnSchwerin
Nedersaksen47.6248,0 mlnHannover
Noordrijn-Westfalen34.08518,0 mlnDusseldorf
Rijnland-Palts19.8534,1 mlnMainz
Saarland2.5691,1 mlnSaarbrücken
Saksen18.4164,3 mlnDresden
Saksen-Anhalt20.4462,5 mlnMaagdenburg
Sleeswijk-Holstein15.7992,8 mlnKiel
Thüringen16.1722,3 mlnErfurt

Reisinformatie Duitsland

Verkeer
Een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland is op doorreis naar Scandinavië of naar populaire bestemmingen in het zuiden, zoals de Alpenlanden en de landen rond de Adriatische zee. En dat het dan druk kan zijn, merken we vooral in februari (wintersport verkeer) en in juli en augustus. Ook op feestdagen komen zulke files voor. Hoog in de fileberichten staan de A3 Frankfurt-Würzburg-Nürnberg en de A5 Frankfurt-Basel, beide belangrijke routes tussen noord en zuid

Drukke wegen en knelpunten:
• A1 Keulen – Dortmund - Osnabruck – Bremen – Hamburg
• A3 Oberhausen – Frankfurt – Wurzburg – Nürnberg
• A5 Frankfurt-Basel
• A7 Hamburg – Hannover/Kassel – Wurzburg
• A8 Karlsruhe – Stuttgart – Munchen-Salzburg
• A9 Munchen – Nürnberg – Berlijn
• A99 Noordelijke en oostelijke rondweg Munchen

Iets minder druk, maar zeker niet filevrij tijdens de weekenden in de zomer zijn:
• A2 Hannover – Berlijn
• A4 Eisenbach – Dresden
• A5 Frankfurt – Karlsruhe – Basel
• A6 Mannheim – Heilbronn
• A10 Rondweg Berlijn
• A61 Ludwighafen – Koblenz – Monchen-gladbach – Venlo
• Snelwegen rond Keulen

Klik hier voor de actuele verkeersinformatie in Duitsland! Op de landkaart Duitsland kunt u ook bekijken waar bovenstaande wegen liggen.

Alternatieve routes
Eventuele knelpunten op de Autobahn kunt u via U-wegen omzeilen, waarbij de 'U' voor Umleitung staat. Met enige regelmaat ziet u langs de Autobahn blauwe borden staan met verwijzingen naar deze U-routes. De omleidingswegen brengen u vaak naar de volgende op-/afrit van de snelweg. Houdt u wel de nummering van de U-route in de gaten. Net als bij de snelwegen voeren de even genummerde U-wegen van west naar oost (of omgekeerd) en de oneven nummers van noord naar zuid (of omgekeerd).

Afstand vanaf Utrecht:

• Berlijn 640 km
• Dresden 715 km
• Frankfurt 405 km
• Hamburg 445 km
• Keulen 230 km
• Munchen 790 km
• Nürnberg 625 km
• Stuttgart 585 km

Mileuzones en vignet
Sinds 1 januari 2008 hebben de eerste steden in Duitsland (Keulen, Berlijn, Augsburg & Neu-Ulm) een milieuzone in de binnenstad ingevoerd, de zogenaamde Umweltzone. Het doel is een schonere lucht ter bevordering van een gezonder leven en een prettig leefmilieu te verkrijgen. Alleen voertuigen die voldoen aan bepaalde normen voor de uitstoot van uitlaatgassen mogen deze speciaal aangewezen milieuzones inrijden. Om emissiearme voertuigen te kenmerken zijn er vignetten in verschillende kleuren ingevoerd, die geldig zijn in alle milieuzones in de Duitse steden.

Deze regeling geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Bezitters van in Nederland geregistreerde voertuigen kunnen voor het milieuvignet terecht bij de TÜV Nord vestiging in Apeldoorn, bij DEKRA Nederland of een ANWB of VVV-winkel bij u in de buurt. Een milieuvignet kost € 12,50. De aanvrager moet persoonlijk langskomen en zijn kentekenbewijs tonen. De vignetten moeten goed zichtbaar op de voorruit worden aangebracht. Wie zonder het vereiste vignet een milieuzone inrijdt, kan met een boete van 40 euro worden gestraft.

klik hier voor een overzicht van de steden in Duitsland waar een vignet is vereist.

Meer informatie: Duits verkeersbureau

Winterbanden verplicht in Duitsland
Het is in Duitsland verplicht om winterbanden of banden voor elk weertype te gebruiken bij sneeuw en ijzel. Alle bestuurders moeten dan een bewijs kunnen laten zien dat hun banden geschikt zijn voor het winterse weer. Wie met normale banden wordt betrapt bij winterweer en gladde wegen krijgt voortaan een boete van 40 euro. De bestuurder wordt beboet, niet de eigenaar van de auto. Wie het winterverkeer verstoort door verkeerde banden krijgt een boete van 80 euro.

Treinreizen Duitsland
Het uitgebreide spoorwegnet van Duitsland maakt het mogelijk om snel en eenvoudig uw bestemming in Duitsland te bereiken. Met de ICE Internationaal reist u vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Oberhausen, Dusseldorf, Keulen en Frankfurt. De IC Berlijn vertrekt vanuit Amsterdam en Schiphol via Hilversum, Amersfoort, Deventer en Hengelo naar Berlijn.

Maximumsnelheden
Binnen de bebouwde 50 km/ u, buiten de stad 100 km/u, op de Duitse Autobahnen geldt geen maximumsnelheid, maar geadviseerd wordt 130 km/u, auto's met aanhangwagen op alle wegen 80 km/u (op de Autobahnen 100 km/u mits de voertuigcombinatie door de Duitse TUV is goedgekeurd), motorfiets met aanhanger overal 60 km/u.

Elektriciteit en gas
De netspanning is 220 volt, 50 Hz. Stekkers hebben twee ronde pinnen. Camping Gaz is overal verkrijgbaar, maar in het oosten zijn de grotere Camping Gaz-flessen beperkt te koop. Alleen Duitse gasflessen (grijsgroene) kunnen worden omgeruild. Vulstations zijn in ruime mate aanwezig. Op sommige wintersportcampings is een directe aansluiting op een gasringnet voorhanden. De meeste campings hebben CFE-aansluitingen.

Meer reisinformatie Duitsland
Informatie vakantie Duitsland
Rondreis Duitsland
Vakantiepark Duitsland
Campings Duitsland | campings.nl
Vakantiehuis Duitsland