Wijs op reis

Reisinformatie Thailand

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw vakantie naar Thailand. Bijvoorbeeld welke inentingen worden aanbevolen, heeft u ook een visum nodig en hoe kunt u in Thailand betalen. Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies
Controleer voor je boekt altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Taal
De voertaal in Thailand is het Thais, een taal met eigen tekens en toonhoogten die moeilijk te leren is. Daarnaast zijn er nog verschillende lokale dialecten van ondermeer de bergbewoners in het noorden. Met name de jongere generatie in Thailand spreekt een beetje Engels, wat op school gegeven wordt. Na de eerste verlegenheid overwonnen te hebben kun je vaak aardige gesprekken met bijvoorbeeld studenten voeren. Natuurlijk zijn gebaren ook handig om duidelijk maken wat je bedoelt.

Geldzaken

Lokale valuta in Thailand is de Baht. 40 Baht is ongeveer gelijk aan 1 Euro (klik hier voor de actuele koers). Geld wisselen kan bij de meeste hotels, banken en belangrijke bezienswaardigheden, behalve in kleine dorpen en tijdens de trekking. Zowel Euro's, Dollars en Traveller cheques kunnen op de meeste plaatsen gewisseld worden. Daarnaast kun je met name in duurdere restaurants en winkels betalen met je credit kaart. Met name bij de Thai Farmer`s Bank kun je geld pinnen, let wel echter altijd op of het juiste logo op de pinautomaat staat.

Fooien
Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker met name voor gidsen, hotelpersoneel en chauffeurs. In lokale restaurants is het minder gebruikelijk maar wordt een fooi zeker gewaardeerd.

Reisdocumenten
Je moet voor de reis naar Thailand in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek uit Thailand nog minimaal 6 maanden geldig is. Een toeristenvisum krijg je bij aankomst, mits je niet langer dan 30 dagen in Thailand blijft.

Indien je langer dan 30 dagen verblijft kun je op basis van dit visum op het Immigratiekantoor te Bangkok eenmalig een verlenging kopen voor de duur van maximaal 14 dagen. Overschrijding van de toegestane verblijfsduur is strafbaar.

Heb je een reis geboekt waar je tijdens de reis via een buurland Thailand binnenkomt, dan krijg je via de Immigratiedienst een visum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Dit visum is kosteloos. Dit visum kun je maximaal met 7 dagen verlengen door bij de Immigratiedienst te Bangkok een verlenging te kopen.

Adres:
Immigration Bureau Head office 507 Soi Suan Plu Sathorn Thai Road Tel. 02-287-3101-10

Post/telefoon
Post versturen (ook pakketten) is vrij goedkoop en komt (meestal) na 5 dagen aan in Nederland. Het beste kun je post versturen vanuit Bangkok of Chiang Mai. Postzegels en kaarten zijn overal verkrijgbaar.

Telefoneren naar Nederland kan vanuit de meeste hotels, dit is echter vrij duur. Als je kosten wilt besparen kun je het beste vanuit het postkantoor bellen. In Bangkok en Chiang Mai kan dit 24 uur per dag (G.P.O.) of collect call via KPN: 001-999-31-1035. GSM-telefoons werken ook in Thailand, E-mail faciliteiten zijn op de meeste plaatsen aanwezig.

Tijdsverschil Thailand
In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland, tijdens onze zomertijd bedraagt het tijdsverschil +5 uur. Meer informatie .....

Inentingen Thailand
Inentingen worden aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kan men je de meest recente informatie geven over gezondheid en voorzorgmaatregelen. Voor Thailand worden de volgende vaccinaties aangeraden:

· DTP (difterie, tetanus, polio)
· Tyfus
· Geelzucht
· Malariatabletten (met name voor de grensgebieden met Laos en Myanmar)

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Thailand.

Luchthavenbelasting Thailand
De luchthavenbelasting op het vliegveld van Bangkok bedraagt 700 Baht, maar deze zit tegenwoordig reeds inbegrepen bij de ticketprijs. De luchthavenbelasting bij binnenlandse vluchten is meestal 50 Baht.

Feestdagen en Festivals
In Thailand kent men vele (voornamelijk boeddhistische) feesten en festivals. Met name tijdens volle maan wordt er in veel plaatsen een feest georganiseerd, een kleurrijk festival met zang- en dansvoorstellingen. Ga er zeker naar toe als je de kans krijgt!

  • Februari (1ste week) Chiang Mai Flower Festival, kleurrijke parades in Chiang Mai.
  • Februari/ Maart Chinees Nieuwjaar, gevierd in alle Chinese families.
  • 6 April Chakri Dag, vrije dag om de stichter van de Chakri Dynasy te vereren.
  • April Songkran, waterfestival, viering van het Thaise nieuwjaar die in het hele land gepaard gaat met water gooien.
  • 5 Mei Kronings Dag, vrije dag ter ere van de troonbestijging van de koning, ceremonies in Wat Phrae Kaew in Bangkok.
  • 12 Augustus verjaardag van de koningin.
  • September/Oktober Vegetarisch festival, veel processies en ceremonies
  • Oktober/November Thawt Kathin, de periode dat kloosters met veel ceremonies nieuwe kleding krijgen.

Literatuur
Natuurlijk is het leuk wat meer te weten te komen over het land waar je naartoe gaat. Daarom geven we je een aantal tips van boeken die je alvast in de sfeer kunnen brengen. Daarnaast geven we je een aantal tips van reisgidsen die handig (of noodzakelijk) zijn om mee te nemen.

Reisgidsen Thailand:
Lonely Planet Thailand
Dominicus Reisgids Thailand
Insight Guides Thailand

Meer reisinformatie Thailand
Reizen Thailand
Informatie vakantie Thailand
Rondreis Thailand
Familiereizen Thailand
Lonely Planet - Thailand
Reizen naar Thailand

Vervoer
In Thailand is het heel eenvoudig om een meter-taxi, tuk-tuk of fietstaxi te nemen voor de kleinere afstanden binnen een stad of dorp. Spreek wel altijd vooraf de prijs af met de chauffeur, meestal tussen de 30 en 70 Baht. Voor de langere afstanden kun je gebruik maken van auto taxi's, bijna alle taxi`s zijn voorzien van meters, let erop dat de chauffeur bij het wegrijden de meter ook aanzet. Indien je echt met de lokale bevolking kennis wilt maken, kun je bijvoorbeeld een lokale bus of pick-up truck nemen. Natuurlijk kun je ook altijd gewoon gaan lopen, vaak de manier om veel te zien!

Tip: het is handig om een visitekaartje van het hotel mee te nemen omdat niet iedereen goed Engels praat; zo kun je eenvoudig laten zien waar je moet zijn.

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van het hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (b.v. Immodium) en tegen uitdroging (b.v. ORS), ook een EHBO-pakket kan goed van pas komen. Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Bangkok. De medische faciliteiten zijn met name in Bangkok en Chiang Mai uitstekend.

Eten en drinken

De Thaise keuken is een mengelmoes van Oost-Aziatische en Europese invloeden die in de loop der eeuwen zijn versmolten tot wat nu wereldwijd wordt geprezen. Thailand is met name bekend (of berucht) vanwege het gekruide en scherpe eten. Pikant detail is overigens dat de scherpe peper hier pas in de 18de eeuw door Portugeze missionarissen geintroduceerd is.

Er wordt gegeten met lepel en vork, waarbij de vork wordt het gebruikt om het voedsel op de lepel te schuiven. Het getuigt van slechte manieren als men de vork naar de mond brengt. Even onacceptabel is smakken, maar ook het geluid van servies en bestek is ongewenst.

De hygiënische omstandigheden zijn in Thailand niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe produkten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt). In veel hotels waar je verblijft kun je eten, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants. Ontbijt is inbegrepen bij de accommodatie in Thailand.

Criminaliteit
Thailand is een veilig land te noemen, hoewel je als toerist natuurlijk altijd op je waardevolle spullen moet letten. Bewaar zoveel mogelijk je waardevolle spullen in de kluis van de hotels (ook tijdens de trekking). Let op met het aannemen van voedsel van vreemden (met name in treinen en bussen) en met het kopen van “waardevolle" edelstenen.