Plattegrond Parijs

Parijs ligt in het midden van Frankrijk. Op de plattegrond van Parijs kunt u eenvoudig de wijken, straten en belangrijkste bezienswaardigheden vinden.

Bezienswaardigheden Parijs

Eiffel Toren ParijsEiffeltoren
De ingenieur Gustave Eiffel (1832-1923) stond bloot aan enorm veel kritiek toen hij met de naakte toren – destijds met ruim 300 meter de hoogste toren ter wereld – het stadsbeeld van Parijs ‘onherstelbaar beschadigde’. De bouw duurde 2 jaar en op 6 mei 1889 vond de feestelijke opening plaats. Korte tijd later was de Eiffeltoren al uitgegroeid tot het symbool van Parijs. De meer dan 100 jaar oude stalen dame (la dame de fer) is tegenwoordig mooier dan ooit: de toren is tegenwoordig uitgerust met moderne liften en nachtverlichting. Het uitzicht op de lichtzee van de stad bij zonsondergang is zeer fraai. Dagelijks geopend van 9.30 tot 23.00 uur.

Meer informatie Eiffeltoren (wikipedia)

Parijs Arc de TriompheArc de Triomphe
Deze protserige triomfboog van 50 m hoog en bijna even breed boven aan de Champs-Elysées herdenkt de succesvolle veldtochten van Napoleon. Bij het monument van de Onbekende Soldaat onder de Arc worden de doden herdacht die in alle oorlogen zijn gevallen. Op het monument zie je vier grote reliëfs: Vertrek der vrijwilligers van 1792 (stadskant rechts) en Overwinning van Napoleon in 1810 (stadkant links); Verzet 1814 (in de richting van Neuilly rechts) en Vrede 1815 (in de richting van Neuilly links). Hier lagen de stoffelijke resten van Napoleon en Victor Hugo opgebaard; hier paradeerden de geallieerde overwinnaars (1918) en na de bevrijding de Franse strijdkrachten onder Charles de Gaulle (1944). Vanaf het terras op de Arc zie je de 12 avenues die in een stervorm samenkomen. Het uitzicht op de stad is mooi. Zomers geopend van 9.30 tot 23.00 uur en ’s winters van 10.00 tot 22.30.

Parijs Notre DameNotre Dame
Dit gotische meesterwerk speelt in zowel de Franse literatuur als de geschiedenis een belangrijke rol. Hier werden koningen en koninginnen gekroond en Napoleon kroonde zichzelf. Tijdens de revolutie werd de Kathedraal aan ‘het opperwezen’ gewijd en tot tempel van de rede verklaard. De voorgevel met 3 portalen, de beide stompe torens en de roosvensters stammen uit de 12de eeuw. De kerk werd in het midden van de 14de eeuw voltooid. Beklim één van de twee torens om de waterspuwers, het gebouw zelf en de eilanden in de Seine te zien. Geopend (behalve op feestdagen) van 9.00 tot 20.00, ’s winters tot 16.30.

Het Louvre
Louvre - Parijs
Sinds de Revolutie is het Louvre een museum. Bezienswaardig zijn de Cour Carrée uit de tijd van Lodewijk XIV en de facade aan de Seine: uit de Renaissance en de tijd van Napoleon I. Met de glazen piramide van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei voor het Louvre kreeg Parijs er een attractie bij en het museum een waardige ingang. Het contrast met het oude gebouw is fascinerend, evenals het uitzicht op de Champs-Elysées en de triomfboog. Na langdurige bouwwerkzaamheden werd de Richelieu-vleugel aan het museum toegevoegd. Daarmee was het ‘Grand Louvre’ voltooid.

Het tentoonstellingsoppervlak werd bijna verdubbeld, het resultaat is prachtig en publieksvriendelijk. Er komen dan ook steeds meer bezoekers: ruim 6 miljoen per jaar. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat er altijd lange rijen voor de kassa staan. Met de metro Palais Royal-Musée du Louvre ben je snel ter plekke. En er is nu ook nog een tweede ingang. De ‘Porte des Lions’ bevindt zich aan de kant van de Seine, bereikbaar via de Quai des Tuileries en de Jardin du Carroussel. Zo kun je de lange rijen bij de hoofdingang onder de piramide ontlopen en heb je een kortere weg naar de schilderijen van Italiaanse en Spaanse meesters.

Het museum wordt vooral bezocht om de Mona Lisa, de Venus van Milo en de Nike van Samothrake te bezichtigen. Buitengewoon interessant is ook de Egyptische afdeling. Dagelijks (behalve op dinsdag) geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Op maandag en woensdag tot 21.45 uur.

Meer informatie Het Louvre (wikipedia)

Parijs Sacre Coeur MontmartreSacré Coeur
Dit buitengewone gebouw verrees tegen het eind van de 19de eeuw als teken van verzoening en symbool van patriottische vernieuwing na de oorlog van 1870-1871 en de Commune van Parijs. Deze Romaans-Byzantijnse koepelkerk is net als de Eiffeltoren een symbool van Parijs. Het interieur heeft weinig interessants te bieden, hoewel hier al meer dan 100 jaar dag en nacht onafgebroken wordt gebeden. De heuvel Montmartre is 130 m hoog. Overdag heb je uitzicht over een enorme huizenzee. ’s Nachts ontvouwt zich een indrukwekkende oceaan aan lichtjes. De inspanningen van het beklimmen van de 237 steile traptreden naar de koepel van de Sacré-Coeur is de moeite waard. Vandaar kun je ook over de andere zijde van de Montmartre uitkijken, en romantische tuinen en steegjes ontdekken. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, ’s zomers tot 18.00 uur.

Het kasteel van Versailles
In 1624 werd bij het gehucht Versailles, ongeveer 20 km ten westen van Parijs, een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Lodewijks zoon Lodewijk XIV zou het uitbreiden tot reusachtig bouwwerk in een 800 ha. groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun ontworpen. Het is een van de grootse kastelen van de wereld, het grootste van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kasteel van Versailles was bekend om zijn weelderige hoffeesten en strenge protocol , het is daarom het symbool bij uitstek voor het Ancien Régime. Men schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV, dagelijks ongeveer 3000 tot 10.000 hovelingen in Versailles verbleven. De ene uit nieuwsgierigheid, de andere om relationele motieven maar ook velen om hun brood te verdienen. Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk.

Het kasteel is het hele jaar te bezoeken. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een Audio tour met een iPod in meerdere talen.

Top 10 bezienswaardigheden Parijs

Loading

Boek hier een goedkoop weekendje naar Parijs!

Goedkope vliegtickets
Hier kunt u alle vliegmaatschappijen naar Parijs vergelijken en direct boeken!

Overnachten in Parijs
Aanbiedingen hotels, hostels en appartementen in Parijs!

Met de trein naar Parijs
Aanbiedingen treinreizen naar Parijs!

Aanbiedingen stedentrips
Voordelige verzorgde stedentrips naar Parijs!

Hotel aanbiedingen

Populaire hotels in Parijs

vanaf: €187,00
Du Nord et de l'Est
Parijs
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €203,00
Ibis Styles Paris - Mairie de Montreuil
Parijs
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €187,00
Paris Louis Blanc
Parijs
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €212,00
Paris Louis Blanc
Parijs
Bekijk deze aanbieding
vanaf: €248,00
Victor Hugo
Parijs
Bekijk deze aanbieding
Meer aanbiedingen