Informatie en bezienswaardigheden Namibië

Namibië

Op vakantie naar Namibië? Hier vindt u informatie en de 6 belangrijkste bezienswaardigheden voor een rondreis door Namibië. Langs de Namibische kust liggen de zand- en rotswoestijnen van de Namib. Landinwaarts gaat de steile rotswand van de Brandberg over in golvend hoogland, dat in het oosten, richting Kalahari-bekken, afloopt naar zo'n 1000 meter. Ook op die hoogte ligt in het noorden van het land de Etosha-pan, één van de grootste zoutpannen in Afrika. Kenmerkend voor Namibie is het woenstijnklimaat met zijn hete zomers en het hele jaar door nauwelijks neerslag. De zomerse hitte wordt wat getemperd dankzij de hoge ligging van het grootste deel van het lan. De wildreservaten (als Etosha, Kalahari en Namib-Naukluft), het duinlandschap van de Sossusvlei en de kuststeden Swakopmund en Walvisbaai trekken de nodige toeristen. Een rondreis Namibië wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Zuid-Afrika.

Praktische informatie Namibië

Hoofdstad: Windhoek

Taal: Engels, Afrikaans, Duits, Oshivambo

Religie: Christendom

Staatvorm: Republiek

Visum: voor een vakantie Namibië is geen visum vereist.

Tijdsverschil: In de zomer is het 1 uur vroeger, in de winter is het 1 uur later

Munteenheid: Namibische dollar

Beste reistijd: mei t/m september (weersverwachting Namibie)

Meer reisinformatie Namibië

Wat zijn de 6 belangrijkste bezienswaardigheden in Namibie?

Tijdens uw reis door Namibie raden wij zeker de volgende bezienswaardigheden en hoogtepunten aan:

1. Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië en ligt in het midden van het land. Met 230.000 inwoners is het zelfs nog kleiner dan steden zoals Enschede en Apeldoorn en de stad is goed te voet te verkennen. De stadsnaam is afgeleid van Winterhoek de boerderij waar Nama-leider Jonker Afrikaner is geboren. Sinds 1981 is Windhoek de hoofdstad van Namibië.

Het centrum is een mengeling van Duitse koloniale gebouwen en in frisse pasteltinten geschilderde moderne gebouwen. Opvallend is de Evangelisch-Lutherse Christuskirche in Art Nouveau stijl. Daarnaast zijn ook de alte feste (old fort) en het station een bezoekje waard. Het station is ontworpen door een Nederlandse architect en je ziet dan ook nog veel dingen terug van de NS-stations die nog overal in Nederland te vinden zijn.

2. Sossusvlei

Sossusvlei is een diep in de zandduinen gelegen vallei die na het regenseizoen gevuld kan zijn met water, maar meestal droog staat. U heeft ruimschoots de tijd om de duinen te beklimmen, maar vooral om van de zeer indrukwekkende zandzee van hoge, rode duinen te genieten. De duinen van Sossusvlei in het Namib Naukluft Park zijn bijna onvoorstelbaar mooi en hebben daarom al veelvuldig gefigureerd in speelfilms. U heeft hier eindeloze mogelijkheden tot het maken van voettochten, maar u kunt ook tochten maken per 4x4-voertuig. De hoge zandduinen zijn op z'n mooist aan het eind van de dag, als de zon het landschap oker kleurt. Deze woestijn van Namibië geldt als een van de mooiste ter wereld!

3. Etosha National park

Het wild in Etosha laat zich met geen andere plaats vergelijken. Etosha is één van de eerste parken waar actief beleid werd gevoerd om de natuur en het wild in stand te houden. De grenzen van het game reserve werden in de loop der tijd vele malen aangepast vanwege het voortdurende conflict tussen natuurbescherming en landbouwactiviteiten. Etosha wordt tegenwoordig goed onderhouden en dit is dan ook de reden dat de wildstand uitzonderlijk goed is. Het hart van het park is een zoutpan, ontstaan uit een opgedroogd meer, wat de naam Etosha (droog water) verklaart. Op verschillende plaatsen zijn watervoorzieningen aangelegd, waar het wild zich dan ook bij voorkeur ophoudt. Tijdens de gamedrives die u in Etosha maakt, heeft u kans om onder andere olifanten, neushoorns, leeuwen, giraffes, gnoes, zebra's, gemsbokken en kudu's te zien. Ook flamingo's en pelikanen trekken regelmatig naar Etosha. Bij de verlichte drinkplaatsen hoeft u ook 's nachts niets van het wild te missen.

4. Swakopmund

Swakopmund ademt nog steeds een zeer Duitse sfeer, met name door de typische koloniale architectuur. U kunt hier bijvoorbeeld als bij onze Oosterburen in een Konditorei een Sachertorte bestellen! De kuststrook ten noorden van Swakopmund staat vanwege de vele scheepswrakken die hier aan land spoelden bekend als de Skeleton Coast. Het gebied is één van de droogste woestijnen ter wereld, terwijl voor de kust een van 's werelds rijkste viswateren stroomt. U kunt een vlucht boven de Skeleton Coast maken, waar u de geraamtes van scheepswrakken half boven de zandduinen ziet uitsteken. Het contrast tussen de verlaten woestijn en de blauwe zee is indrukwekkend. Dichter bij Swakopmund zijn ook zandduinen te vinden, die uitnodigen tot tochten met quadbikes of sandboards, waarbij u met een surfplank van de duinen glijdt.

5. Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op één na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Het is een bijzonder indrukwekkend landschap. De Visrivier is met 650 km de langste rivier in het land. De canyon is gelegen aan de benedenloop van de rivier. De kloof is circa 160 km lang. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. De canyon is op sommige plaatsen meer dan 500 meter diep. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier. De Fish River Canyon is waarschijnlijk circa 500 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie is de kloof dieper en dieper geworden.

6. Damaraland

Door de veelzijdigheid van Damaraland is het een van de meest interessante gebieden van Namibië.

Enkele hoogte punten van Damaraland zijn:

Brandberg
De brandberg is met een hoogte van 2573m de hoogste berg van Namibië. De Brandberg is uniek vanwege haar geografische kenmerken, maar nog meer om haar flora en fauna. Veel planten- en diersoorten komen alleen hier voor. Op de berg treft men ook duizenden rotstekeningen aan, waaronder de bekendste van Namibië: de ' White Lady'.

Twijfelfontein
De twijfelfontein herbergt één van 's werelds meest interessante collecties van rotsgraveringen. Ongeveer 2500 rotstekeningen zijn 6000 jaar geleden geschilderd door de bosjesmannen. Sinds 1952 zijn de rotsgraveringen uitgeroepen tot nationaal monument. Men is nog bezig om de Twijfelfontein op de lijst van wereld erfgoed te zetten.

Spitzkoppe
Spitzkoppe is met zijn 1784m niet de hoogste berg van Namibië maar door zijn opmerkelijke vorm wel een van de bekendste. De berg is meer dan 700 miljoen jaar oud en voor het eerst beklommen in 1946 vanaf de westkant. De berg is niet makkelijk te beklimmen. In de heetste maanden van het jaar is het beklimmen van de Spitzkoppe zelfs een onmogelijke opgave. De berg is dan namelijk zo heet dat je handen zullen verbranden.

Tip: Vanaf de Spitzkoppe kan men ook een van de mooiste zonsondergang en zonsopkomsten zien de kleuren veranderen van licht oranje tot donker geel.

Het versteende woud
De bomen in het versteende woud zijn ongeveer 250 miljoen jaar oud en stonden in een gebied waar vaak overstromingen voorkomen. Het feit dat de boomstammen geen takken of wortels hebben, geeft de suggestie dat de bomen ergens anders groeiden en meegevoerd werden door de rivieren of overstromingen.

De boomstammen werden door het water vervoerd naar een kwarts rijk gebied waar zij werden afgesloten van zuurstof. Dit voorkwam het rotten van de stammen. In de loop der tijd drongen kwarts moleculen door het hout en vervingen de hout moleculen.

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Namibië!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!