o.a. informatie over inentingen, visum en geldzaken

Reisinformatie Myanmar/Birma

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw reis naar Myanmar (Birma). Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen, hoe regel ik een visum en waar kan ik mee betalen in Myanmar?

Taal
De voertaal in Myanmar is Birmees, een taal met eigen tekens die moeilijk te leren is. Daarnaast zijn er nog tientallen lokale dialecten. Omdat Myanmar een Engelse kolonie is geweest, spreken vooral oudere mensen vaak goed Engels. Ook onder studenten is de Engelse taal steeds populairder aan het worden. Als je niet begrepen wordt, dan wordt er altijd wel iemand geroepen die beter Engels praat, bovendien zijn de meeste Birmezen heel geduldig en kun je met handen en voeten altijd wel duidelijk maken wat je bedoelt.

Geldzaken
Lokale valuta in Myanmar is de Kyats (spreek uit als Tjat). Klik hier voor de actuele koers van de Kyats. Vraag voordat je geld gaat wisselen eerst in het hotel na wat de huidige koers is. De beste koers krijg je in Yangon, maar ook in het noorden kun je geld wisselen. Het gemakkelijkste en veiligste is geld te wisselen bij de agent of in het hotel.

Zaken als hotels, entreegelden en trein- of vliegtickets dienen in Myanmar in Amerikaanse Dollars of in Foreign Exchange Certificates ( = FEC= Birmese Dollars die alleen in Myanmar geldig zijn). Een Amerikaanse Dollar = FEC, maar de wisselkoers in Kyats is iets minder. Indien je van de ambassade een package-tour visum hebt gekregen, hoef je bij aankomst op het vliegveld niet verplicht 300 $ te wisselen voor Foreign Exchange Certificates. Het beste kun je cash dollars meenemen, creditcard kun je beperkt gebruiken in luxe hotels en winkels, travellercheques kunnen alleen in Yangon gewisseld worden voor Foreign Exchange Certificates)

Fooien
Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker met name voor gidsen, hotelpersoneel en chauffeurs. In lokale restaurants is het minder gebruikelijk maar wordt een fooi zeker gewaardeerd.

Visum Myanmar/Birma
Je moet voor de reis naar Myanmar in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek uit Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig is. Een geldig toeristenvisum is verplicht en kun je online aanvragen. Doe dit minimaal 4 weken voordat je vertrekt, maar niet eerder dan 4 maanden voor vertrek (anders is je visum al verlopen voordat je aankomt). De aanvraagprocedure kunnen veranderen, vraag het dus altijd even na bij de ambassade. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, moet je informeren of er afwijkende regels gelden.

Voor meer informatie over het visum zie de site van de ambassade van Myanmar in Brussel.

Post/telefoon
Post versturen is heel goedkoop en komt (meestal) na 10 dagen aan in Nederland. Het beste kun je post versturen vanuit Yangon of Mandalay. Postzegels en kaarten zijn alleen in de drukker bezochte plaatsen als Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Lake te krijgen.

Telefoneren naar Nederland is vaak moeilijk en slechts mogelijk in Yangon en Mandalay waarbij lange wachttijden eerder regel dan uitzondering zijn. Sommige luxe hotels hebben een dure IDD-telefoon van waaruit je rechtstreeks kunt bellen. In geval van nood kan vanuit Nederland gebeld worden naar OutSight waarna wij proberen via de agent contact met je op te nemen. GSM-telefoons werken niet in Myanmar, E-mail faciliteiten zijn nauwelijks aanwezig.

Tijd
In Myanmar is het 5 uur en 30 minuten later dan in Nederland

Inentingen Myanmar (Birma)
Vaccinaties worden aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kan men je de meest recente informatie geven over gezondheid en voorzorgmaatregelen. Voor Myanmar worden de volgende vaccinaties aangeraden:

· DTP (difterie, tetanus, polio)
· Tyfus
· Geelzucht
· Malariatabletten

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Myanmar.

Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting op het vliegveld van Yangon bedraagt ca € 4. Meestal zit deze echter al bij de reissom inbegrepen.

Feestdagen en Festivals
In Myanmar kent men vele (voornamelijk boeddhistische) feesten en festivals. Met name tijdens volle maan wordt er in veel plaatsen een ``Pwe`` georganiseerd, een kleurrijk festival met zang-, dans- en theatervoorstellingen, eetkraampjes, een kermis of een optreden van bekende Birmese popsterren. Ga er zeker naar toe als je de kans krijgt!

Andere feesten:
4 Januari: onafhankelijkheidsdag
12 Februari: Union Day
April: waterfestival, viering van het Birmese nieuwjaar die in het hele land gepaard gaat met water gooien
September/Oktober: festival van het licht
November/December: ``geesten`` festival

Literatuur
Natuurlijk is het leuk wat meer te weten te komen over het land waar je naartoe gaat. Daarom geven we je een aantal tips van boeken die je alvast in de sfeer kunnen brengen. Daarnaast geven we je een aantal tips van boeken en reisgidsen die handig (of noodzakelijk) zijn om mee te nemen)

Reisgidsen Myanmar (Birma):
Lonely Planet Myanmar (Burma)
Nelles Guide Myanmar

Meer reisinformatie Myanmar
Via de onderstaande links vindt u meer informatie over reizen door Birma:
De Aziatische Tijger
Rondreis Myanmar

Vervoer

In Myanmar is het heel eenvoudig om een fietstaxi te nemen voor de kleinere afstanden binnen een stad of dorp. Spreek wel altijd vooraf de prijs af met de chauffeur, meestal een of twee dollar. Voor de langere afstanden kun je gebruik maken van auto taxi's, spreek ook hier vooraf een prijs af (vaak is het ook mogelijk in het hotel te vragen of men een taxi kan regelen). Indien je echt met de lokale bevolking kennis wilt maken, kun je bijvoorbeeld een lokale bus of pick-up truck nemen, sta er niet van te kijken als iemand je vraagt bij het instappen even te helpen door zijn baby vast te houden! Natuurlijk kun je ook altijd gewoon gaan lopen, vaak de manier om veel te zien!

Tip: het is handig om een visitekaartje van het hotel mee te nemen omdat niet iedereen goed Engels praat; zo kun je eenvoudig laten zien waar je moet zijn.

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van het hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (b.v. Immodium) en tegen uitdroging (b.v. ORS), ook een EHBO-pakket kan goed van pas komen. Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Yangon.

Eten en drinken
De hygiënische omstandigheden zijn in Myanmar niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe produkten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt). In veel hotels waar je verblijft kun je eten, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants. Ontbijten kun je in het hotel of in een van de vele theehuizen die je overal in Myanmar kunt vinden.

Criminaliteit
In Myanmar zul je weinig merken van criminaliteit, het is een veilig land. Let echter toch altijd op je waardevolle spullen (draag paspoort en geld altijd bij je in bijvoorbeeld een money-belt). Laat geen waardevolle spullen rondslingeren.

Klimaat en beste reistijd
Myanmar kent 3 seizoenen, die globaal als volgt kunnen worden ingedeeld: juni tot en met september: regenperiode, meestal een fikse regenbui aan het einde van de dag oktober tot en met februari: droge periode, temperatuur rond 25 C, in de bergen koel maart tot en met mei: droge periode, temperatuur rond 35 C, in de bergen koeler

In alle perioden kan in Myanmar gereisd worden; ieder seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Indien je de keuze hebt kun je het beste in de periode van oktober tot met februari naar Myanmar reizen omdat het dan het koelste is.

Reageer

Deel hier je tips, ervaringen of vragen over reizen naar Myanmar: