Wijs op reis 

Reisinformatie Maleisie

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw reis naar Maleisië. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb je ook een visum nodig voor Maleisië? Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies Maleisië
Controleer voor je boekt en vertrekt naar Maleisië altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en/of uw reisburo.

Taal
De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia, een taal die veel lijkt op het Indonesisch. Vanwege de koloniale invloeden wordt er veel Engels gesproken, ook door Maleisiërs met verschillende achtergronden. Het is meestal dus geen probleem om je verstaanbaar te maken, altijd ontmoet je wel mensen die prima Engels praten.

Geldzaken
Het geldige betaalmiddel in Maleisië is de Ringgit (1RM= 100 sen). 1 Ringgit is ongeveer € 0,20. Klik hier voor de actuele koers. Cash Dollars en traveller`s Cheques kunnen bijna overal bij banken, hotels of geldwisselkantoren gewisseld worden. Alleen in de Nationale parken en op het platteland kan dit wat moeilijker zijn, of tegen een koers die ongunstiger is. Ook is het mogelijk geld te pinnen of bij de postkantoren met je giro betaalkaart geld op te nemen.

Fooien
Fooien geven voor service van hotels, chauffeurs en gidsen is in Maleisië normaal. In de chique restaurants en hotels is 10% een goede leidraad, vaak staat dit al vermeld op de rekening. Op straat of in kleine restaurants wordt een kleine fooi gewaardeerd.

Visum Maleisie?
Voor de reis naar Maleisië en/of Singapore dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig indien je korter dan 3 maanden in het land verblijft. Indien je een ander nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Maleisië in Den Haag of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum, achter te laten voor familie of bekenden.

Post
Post naar en van Maleisië is vrij snel, gemiddeld duurt het 7 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en bij de bekende bezienswaardigheden verkrijgbaar.

Tijd
In Maleisië is het 6 uur later dan in Nederland in de zomertijd, en 7 uur later in de wintertijd.

Inentingen Maleisie
Vaccinaties worden met name voor Sarawak en Sabah aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Maleisië worden o.a. de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
*Tyfus
*Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Maleisië. Het is aan te raden om ook malariatabletten mee te nemen op uw vakantie naar Maleisië.

EHBO setje
Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.

Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting bij vertrek uit Kuala Lumpur bedraagt 40 Ringgit.

Festivals en Feestdagen
Maleisië is door de variatie van mensen en religies rijk aan kleurrijke festivals en feestdagen gedurende het hele jaar. Krijg je de kans een feest te bezoeken dat is dit aan te raden, het wordt zeker een unieke belevenis. De data van deze feesten verschillen van jaar tot jaar vanwege de verschillende jaartellingen in de diverse religies. Het toeristenbureau en de meeste hotels hebben altijd een up-to-date overzicht van de belangrijkste festivals in de periode en de plaats die jij bezoekt. De belangrijkste festivals zijn:

  • 1 Januari: Nieuwjaar
  • Januari/Februari: Ramadan, de vastentijd voor de Moslims
  • Februari: Chinees nieuwjaar, met name op Penang wordt dit uitgebreid gevierd.
  • 15 April: Malacca historische dag
  • Juni-Augustus: Dragon Boat Festival
  • 15 Augustus: onafhankelijkheidsdag
  • Oktober/November:Diwali, het festival van het licht voor Hindoes
  • December: kerstmis

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Reisgidsen Maleisie
Dominicus reisgids Maleisië
Lonely planet Malaysia (engels)
Insight guides Maleisië

Meer reisinformatie Maleisië
Maleisie Online
Informatie vakantie Maleisie
Rondreis Maleisie
Maleisie informatie - Reizendoejezo
Maleisie - 2link.be
Malaysia Site
Visit Malaysia
Lonely Planet - Maleisië

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Kuala Lumpur, Kuching of Kota Kinabalu.