Landkaart Frankrijk

Hier kunt u de interactieve landkaart van Frankrijk bekijken en vindt u belangrijke reisinformatie over o.a. de autowegen, tolwegen en het verkeer in Frankrijk.

kaart Frankrijk

Reisinformatie Frankrijk

Verkeer
Een groot deel van het vakantieverkeer in Frankrijk gaat richting het zuiden van Frankrijk, maar er gaan ook veel toeristen naar Parijs of ze zijn op doorreis richting Andorra en Spanje. En dat het dan druk kan zijn, merken we vooral in juli en augustus, niet voor niets wordt de laatste zaterdag van juli ook wel zwarte zaterdag genoemd. Dit is de drukste dag van het jaar op de franse snelwegen.

Route- en verkeersinformatie
Drukke wegen en knelpunten in de zomer:
• Rondweg Parijs (Boulevard Peripherique)
• A6 Parijs – Lyon, Bij Chalon sur Saone en Villefranche sur Saone
• A7 Lyon – Orange, bij Vienne, Valence, Montelimar en Orange
• A8 Marseille – Ventimiglia, bij Aix-en-Provence, Nice en Menton
• A9 Montpellier – Perpignan
• A10 Parijs – Bordeaux, bij tolstation St. Arnoult, Orleans, Tours en bij Bordeaux
• A31 Nancy – Luxemburg, tussen Metz en Thionville
• A61 Bordeaux – Narbonne, bij Narbonne
• A71 Orleans – Clermont-Ferrand, bij Clermont-Ferrand
• A75 bij Pezenas
• N10/A63 Bordeaux – Spaanse grens

Alternatieve routes
• Voor de route A1 – A6: de A26. Vanuit Belgie via Lille de A1 afrijden, bij Arras de borden A26 (Reims, Lyon) volgen.
• Voor de Boulevard Peripherique: A86 ten oosten van Parijs
• Voor de A6 Parijs – Beaune: de A5 tussen Melun en Langres
• Voor de A6 Dijon – Lyon: de A39 Dijon – Bourg-en-Bresse
• Voor verkeer met bestemming Auvergne: A71 Orleans – Clermont-Ferrand, vervolgens de A75 Clermont-Ferrand – Montpellier
• In het algemeen: de omleidingsroutes van Bison Fute, de zgn. ‘Itineraires Bis’. Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen en u – zij het iets minder snel – filevrij naar uw bestemming brengen. De routes zijn aangegeven dmv groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord “Bis” in een geel vakje.

LET OP: In Frankrijk is de brandstof E10 verkrijgbaar bij de tankstations. Bij sommige pompen is dit ter vervanging van de bekende Euro 95. Bij oudere auto's is er bij structureel gebruik kans op schade aan leidingen en pakkingen. ......meer informatie.....

Topdrukte zomer
Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk. De grote vakantie-uittocht, met traditiegetrouw vele honderden kilometers file, is meestal de laatste zaterdag van juli. Maar ook de weken er voor en er na zorgen voor topdruktes op de Franse wegen. Het advies luidt dan ook om in deze maanden op zaterdag niet door Frankrijk te reizen met de auto.

Piekuren
Vrijdag van 15 tot 22 uur, vooral rondom Parijs
• Zaterdag van 10 tot 14 uur, vooral op de wegen in de Rhonevallei, in de Alpen en Zuid Frankrijk.
• Zondag van 16 tot 20 uur, vooral rondom de grote steden.

Klik hier voor de actuele verkeersinformatie in Frankrijk

Tolwegen
Frankrijk staat bekend om zijn péage, oftewel tolwegen. Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. De bekenste tolweg in Frankrijk is de zgn 'Route du Soleil'. De reden van de tolheffingen is dat de particuliere Franse automobilist geen wegenbelasting hoeft te betalen. Als u met uw auto door Frankrijk reist, hoeft u echter niet persé de tolweg te nemen. Vaak loopt parallel aan de tolweg de gratis Route National. Deze is een stuk drukker en de reis zal minder opschieten, maar is wel gratis. Franse tolwegen zijn over het algemeen goed verzorgd en hebben vaak geen grote verkeersdrukte.

Meer informatie over tolwegen in Frankrijk en tarieven vindt u hier!

Routeplanner Frankrijk
Plan met deze routeplanner uw reis van Nederland naar en in Frankrijk. U kunt ook direct zien welk weer u onderweg zult hebben en de totale tolkosten worden berekend. U kunt er natuurlijk ook een adres in Frankrijk of een plattegrond van een specifiek gebied of plaats (bijvoorbeeld Parijs) in Frankrijk mee vinden.

Afstand vanaf Utrecht
• Parijs          420 km
• Nancy        490 km
• Dijon           704 km
• Lyon           890 km
• Marseille    1200 km

Overig vervoer

Vliegtuig: Veel grote steden in Frankrijk beschikken over een eigen vliegveld en zijn of rechtstreeks vanuit Nederland of via Parijs per vliegtuig te bereiken. Het betreft dan zowel lijnvluchten (o.a. KLM, Air France) als charters (Transavia, Basiq Air, Easy Jet). De vlucht naar Parijs duurt ongeveer 1 uur.

Bus: Verschillende touroperators verzorgen busreizen naar Frankrijk

Trein: Frankrijk is goed per trein te bereiken. Met name de snelle TGV brengt de reiziger in relatief korte tijd op de plek van bestemming. Zo ligt Parijs op slechts 3 uur treinen van Rotterdam. Ideaal voor mensen die toch de eigen auto willen meenemen, zijn de autoslaaptreinen. De afstand wordt meestal 's nachts afgelegd. 's Avonds vertrekken en de volgende morgen op de plaats van bestemming wakker worden. De autoslaaptrein is niet goedkoop. Daar staat echter tegenover dat men uitgerust op de plaats van bestemming aankomt.

Boek hier uw treinreis naar Frankrijk

Boot: Reizen per boot over zee of binnendoor via de verschillende rivieren en kanalen is ook een mogelijkheid om Frankrijk te bereiken. Het is wel aan te raden voor kano's, surfplanken en roeiboten aankooppapieren mee te nemen. Info over de benodigde papieren voor het meenemen van alle overige vaartuigen of algemene informatie over het varen op de Franse wateren kan worden aangevraagd bij de ANWB, tel: 070- 314 14 20.
 
Reizen in Frankijk zelf
Binnen Frankrijk zijn alle soorten vervoer mogelijk. Binnenlandse vluchten, trein (veelal TGV), bus, auto en boot. Steden als Parijs beschikken over een uitermate goed metronetwerk. In alle grote steden in Frankrijk kan men taxi's vinden, bij de stations, op straat of via een centrale. Het is aan te raden om contant geld bij u te hebben voor de betaling van de taxi. U kunt de rit niet betalen met een bankpas. Cheques worden zelden aangenomen.Verder kan er een toeslag worden gevraagd voor het instappen bij een station of vliegveld, voor het vervoer van bagage, een vierde persoon of een huisdier.

Vergeet niet, als u met de auto komt, uw verzekeringspapieren en houdt er rekening mee dat in het geval van calamiteiten de politie altijd ingeschakeld dient te worden.

Maximumsnelheden: Autowegen 90km; Tweebaanswegen 110km; Autosnelwegen 130km; Binnen de bebouwde kom 50km. Bij regen: 100km op tweebaanswegen en 110km op snelwegen.
Het maximaal toegestane alcoholpromillage is (net als in Nederland) 0,5 mg/liter bloed.

De veiligheidsgordel is verplicht voor alle passagiers, zowel voor- als achterin het voertuig. Kinderen moeten over (aan hun leeftijd aangepaste) veiligheidsvoorzieningen beschikken: een ligstoeltje voor baby's, een autostoel voor kinderen van 9 maanden tot 4 jaar en een verhoogd zitje tot 10 jaar.

Bij de meeste verkeerspleinen heeft u voorrang zolang u zich op het verkeersplein bevindt. Deze voorrangsregel wordt in Frankrijk aangeduid d.m.v. een driehoekig wit bord met rode rand en drie zwarte pijlen in een cirkel.

Verplichte alcoholtester
Sinds 1 juli 2012 dient u in Frankrijk een verplichte blaastest in de auto bij u te hebben. De blaastest moet voldoen aan de Franse norm. Op de verpakking dient dan NF te staan. De boete op het niet bij u hebben van een blaastest bedraagt € 11. Overigens zal er deze zomder nog coulant mee worden omgegaan. Pas vanaf 1 november 2012 zullen er ook boetes daadwerkelijk opgelegd gaan worden.

Verplicht dragen veiligheidshesje
Het is in Frankrijk verplicht een reflecterend veiligheidshesje te dragen en te beschikken over een gevarendriehoek in de auto. De bestuurder van de auto dient het hesje te dragen bij het verlaten van de auto in geval van pech, een ongeval of om een andere reden.

Voor mensen met een bril op sterkte is het verpicht om een reservebril in de auto te hebben van gelijke sterkte. Dit mag ook een zonnebril zijn.

In noodgevallen kunt u een beroep doen op het ANWB-steunpunt "Porte de Lyon", 69570 Dardilly, Lyon Nord, tel: (0)4 72 17 12 12, of de alarmcentrale in Den Haag, tel: 00-31 70 314 14 14.

Loodvrije benzine is in Frankrijk goed verkrijgbaar. LPG (GPL) is langs de autosnelwegen redelijk goed verkrijgbaar, normale benzine is niet meer verkrijgbaar. De Franse LPG-vulnippel correspondeert echter niet met uw tankaansluiting. Een verloopnippel en een gids met de verkooppunten van LPG zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

Alarmnummers
Alarmlijn 112

Bellen vanuit en naar het land
Wilt u vanaf uw vakantiebestemming Frankrijk naar Nederland telefoneren, dan toetst u 0031. De thuisblijvers die vanuit Nederland naar Frankrijk willen bellen, doen dat door eerst 0033 in te toetsen. Voor collectgesprekken dient u vanuit Frankrijk nr: 0800.99.0031 te bellen (zg. Pais Directe); u kunt via dat nummer zonodig ook met een Nederlands spekende operator praten. Een Franse operator krijgt u door 12 in te toetsen (Renseignements).

Ambassades, consulaten en verkeersbureaus

Franse Ambassade in Nederland
Smidsplein 1
2514 BT Den Haag,
Tel 070-3125800
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 15:00-18:00

Nederlandse ambassade in Frankrijk
7-9 Rue Eblé
75007 Parijs
Tel. 00-33-1-40623300
E-mail: ambassade@amb-pays-bas.fr
Verder zijn er Nederlandse counsulaten in o.a. Ajaccio, Bordeaux, Brest, Calais, Dijon, Epernay, La Rochelle, Lyon, Marseille, Montpellier, Nantes, Nice, Perpignan, Rijssel (Lille), Rouen, Saint MMaison de la France.

Nationale feestdagen
Naast feestdagen als oudjaarsdag, pasen, pinksteren en kerstmis kent Frankrijk de volgende feestdagen:
• Dag van de Arbeid              1 mei
• Wapenstilstand 1945         8 mei
• Nationale Feestdag            14 juli
• Maria Hemelvaart               15 augustus
• Allerheiligen                         1 november
• Wapenstilstand 1918         11 november 

Landkaart Frankrijk met regio's

kaart Frankrijk met regio's

Loading

Boek hier uw vakantie naar Frankrijk:

Booking.com
Aanbiedingen hotels, hostels en appartementen in Frankrijk!

NS International
Aanbiedingen treinreizen naar Frankrijk!

Bungalows.nl
Bungalowparken in Frankrijk v.a. € 89 per bungalow

VacanceSelect
Aanbiedingen kampeervakanties in Frankrijk!