Bestemmingen, plattegrond, geografie en klimaat

Rondreizen Oceanië

Rondreizen Oceanië (algemene informatie)

Geografie 

Oceanie is het eilandenwerelddeel dat over een gebied van 8,5 miljoen km2 verspreidt ligt in de grote Oceaan, voornamelijk op het Zuidelijke halfrond. De eilanden varieren van het enorme Australië en iets bescheidenere eilanden als Papua Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland tot eilandjes als Vanuatu en Tonga.

De eilanden van Oceanie kunnen fysisch in vier categorieën worden ingedeeld. De eerste is Australië, dat zich bevindt in het midden van de Indo-Australische plaat. De oostelijke en zuidoostelijke kust bestaat uit een keten van hooglanden en bergruggen, de door erosie aangetaste overblijfselen van een oud gebergte. De westelijke helft van het eiland bestaat uit een oeroud geërodeerd plateau, dat met het oostelijke deel verbonden is door uitgestrekte zoutmeren.

Tot de tweede categorie behoren de eilanden die langs de breukzones van de verschillende plateaus liggen. In het zuiden liggen Nieuw-Zeeland, Papua Nieuw-Guinea, de Solomoneilanden en de Fiji langs het breukvlak tussen de Indo-Australische plaat en de Pacifische plaat. In het noorden liggen de Marianen langs het breukvlak van de Eur-aziatische plaat en de Pacifische plaat. Waar de platen elkaar raken is een plooigebergte ontstaan. Nieuw-Zeeland en Papua Nieuw-Guinea hebben relatief jonge bergketens, waarvan sommige hoger dan 3000 meter zijn.

De derde categorie omvat vulkanische eilanden zoals Fiji, die zijn opgestuwd uit de diepte van de Pacifische plaat. Ze zijn stukken kleiner dan de landen uit de tweede categorie en bestaan voornamelijk uit hoge bergtoppen met een rand van laaggelegen kustgebied en koraalriffen.

Ten slotte zijn er de koraaleilanden en atollen, zoals Tuvalu. Atollen zijn laaggelegen, ronde koraalriffen door lagunes omgeven. Vaak is een atol ontstaan rond een in zee verzonken vulkanisch eiland. Op sommige plaatsen, zoals Guam zijn koraaleilanden ontstaan door bewegingen van de aardkorst.

Plattegrond Oceanië

Klimaat Oceanië

Oceanie kan verdeeld worden in twee klimaatzones: gematigd en tropisch. Een groot deel van Australie en Nieuw-Zeeland liggen in de gematigde zone, terwijl de meeste eilandstaatjes in de Grote Oceaan een tropisch klimaat hebben. De vrijwel constante passaatwinden domineren het grootste deel van Oceanie en tropische wervelstormen veroorzaken vaak aanzienlijke schade.

Grote delen van Australie hebben een woestijn- of steppeklimaat. Een maritiem klimaat treffen we aan langs het grootste deel van de oostkust en op Tasmanie en gedurende de zomer in een deel van het noordelijke kustgebied. Het grootste deel van Nieuw-Zeeland, Papua Nieuw-Guinea en de meeste eilanden in de Grote Oceaan hebben ook een maritiem klimaat. In alle gematigde delen van Oceanie – Australie en de grotere en hoge eilanden – komen (tropische) regenwouden voor. Ontbossing doet zich veel voor, vooral in delen van Oost-Australie, Tasmanie en Nieuw-Zeeland en op de Solomoneilanden. Door de unieke ligging van de Pacifische eilanden hebben zich unieke dier-, vogel- en plantensoorten kunnen ontwikkelen.