Tips bezienswaardigheden en weerbericht

Weekendje Antwerpen

Diamanten zijn voor eeuwig, althans wat Antwerpen betreft, want naast de vogeltjesmarkt is de stad natuurlijk beroemd als het wereldhandelscentrum in deze glitterende stenen. Maar de meesten gaan naar Antwerpen omdat het gewoon een ontzettend leuke stad is. De stad ligt aan de rechteroever van de Schelde, die haar verbindt met de Noordzee. En Antwerpen heeft de op één na grootste haven van Europa. Antwerpen ontwikkelde zich in de 16e eeuw als groot internationaal handelscentrum en is sinds die tijd een drukke, bedrijvige stad momenteel met zo'n 5,5 km kade langs de rivier, heel veel containers en petrochemie.

Informatie Antwerpen

Taal: Nederlands (Vlaams)

Klimaat: Antwerpen heeft een gematigd zeeklimaat met relatief weinig verschil in temperatuur tussen de winter en zomer. Gemiddelde maximum temperatuur in Antwerpen in de zomer is ca 22 graden. (zie hieronder het weerbericht van Antwerpen)

Beste reistijd voor een weekendje Antwerpen: gehele jaar, meest aangenaam van april t/m september.

Reisduur: auto: ca 1 u en 30 min (vanaf Utrecht), trein: ca 1 u en 15 min (vanaf Amsterdam CS)

Tips bezienswaardigheden Antwerpen

Ondanks al deze industrie is Antwerpen een prettige toeristenbestemming, een levendige stad die diverse mogelijkheden tot winkelen, een fantastisch nachtleven en een zeer fijne keuken biedt, met een verrassend aantal mooie oudheden voor de serieuzere toerist. Tijdens een weekendje Antwerpen zult u zich dus zeker niet vervelen.

Ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd en voortdurend op de schop gaat, met als voorlopig hoogtepunt het spectaculaire nieuwe gerechtsgebouw dat in 2006 werd voltooid, is het mogelijk nog steeds veel middeleeuwse huizen te zien, gebouwd door kooplieden in het interessante oude centrum.

Het middelpunt daarvan is de 14e-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk, die het hoogste gebouw blijft in een stad die de hoogte schijnt te schuwen. De mooie St.-Jacobskerk herbergt het graf van de schilder Rubensen de St.-Paulus staat bekend om haar prachtige barokinterieur. Er is een indrukwekkend marktplein met een schitterend stadhuis en fantastische 16e-eeuwse gildehuizen.

Het Centraal Station is een monumentaal voorbeeld van spoorwegarchitectuur, met neoklassieke gevels en een grote glazen koepel. Voor kunstliefhebbers heeft het Koninklijk Museum van Schone Kunsten bij de zuidelijke kaden een prachtige verzameling Hollandse meesters. De dierentuin ui 1843 huisvest tegenwoordig ruim 4.000 dieren en is ook een populaire trekpleister.

Wat is er toch zo anders aan Antwerpen? Zijn het de 'sinjoren' zelf, de oergezellige cafés met hun uitgebreide assortiment bieren, het geratel van auto's over de kasseien of de typisch Belgische sfeer die de stad aan de Schelde zo kenmerken? Een kant en klaar antwoord kunnen we u niet geven, maar wel een advies: sla de vogeltjesmarkt eens over en kies voor cultuur, winkelen of gastronomie in Antwerpen.

De gilden- en partriciërshuizen op de Grote Markt getuigen van een rijk handelsverleden, waarin de Schelde een belangrijke rol speelde. Maar Antwerpen hoeft het niet alleen van stedenschoon te hebben. U vindt er een heerlijke, gemoedelijke sfeer en een overvloed aan leuke winkels, gezellige kroegen en restaurants en veertien aardige musea. Wij geven u een aantal ideeën voor een weekendje Antwerpen.

Als eerste kennismaking kunt u natuurlijk een ritje maken in een toeristentram of koets. Maar het compacte centrum laat zich prima te voet ontdekken. De indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het standbeeld van Brabo op de Grote Markt zij dé blikvangers, maar het allermooiste houden de inwoners het liefst voor zichzelf. De ingang van het schilderachtige steegje de Vlaeykensgang vindt u achter de Oude Koornmarkt 16; hier waant u zich even in middeleeuws Antwerpen. Andere verborgen plekjes zijn het mooie Begijnhof, waar de gerestaureerde huisjes rond een tuin met beelden liggen, en de binnenplaatsen Prinsenhof in de Prinsstraat en St. Nicolaasplaats in de Lange Nieuwstraat. De Grote Markt wordt gedomineerd door het 16e-eeuwse stadhuis; voor een rondleiding kunt u terecht bij de receptie. Vergeet niet omhoog te kijken naar de prachtige gevelrij met (blad)gouden beelden erop! Even verderop aan de Scheldekade staat de stoere burcht het Steen, dat het Nationaal Scheepvaartmuseum huisvest en tevens de toegangspoort vormt naar de noordelijke wandelpromenade langs de Schelde.

Hoogtepunten Antwerpen

Wat te doen tijdens een weekendje Antwerpen? Hieronder vindt u een aantal tips die u zeker gezien moet hebben:

Weerbericht Antwerpen

Voordat u vertrekt voor een weekendje Antwerpen kunt u hier het weer voor de komende 7 dagen bekijken.

Dag Datum Max Min Windrichting Windkracht
Sun 25-09-2016 24 °C 10 °C zw 3-4
Mon 26-09-2016 19 °C 10 °C zw 1-2
Tue 27-09-2016 20 °C 9 °C zzw 2-3
Wed 28-09-2016 21 °C 13 °C wzw 2-3
Thu 29-09-2016 21 °C 13 °C zw 3-4
Fri 30-09-2016 17 °C 13 °C wzw 3-4
Sat 01-10-2016 18 °C 11 °C zw 2-3

Hotels Antwerpen

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 800.000 hotels!
  • Beste prijsgarantie!