Reisgids Andorra

Terug naar wereldkaart? klik hierHoofdstad
Andorra la Vella

Oppervlakte
450 km2

Aantal inwoners
64.000

Bevolking
Spaans (61%), Andorrees (30%), Frans (6%)

Taal
Catalaans, Spaans, Frans

Staatsvorm
Co-prinsdom

Vluchtduur
ongeveer 2 uur

Munteenheid
De officiële munteenheid is de Euro.

Andorra ligt in het hartje van de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje, is 468 km2 groot en telt meer dan 65.000 inwoners. Door het land, waarvan de vorm doet denken aan een driehoek met omgekeerde basis, stromen drie rivieren die elk door de drie hoofdvalleien lopen en een Y-vorm tekenen. Die drie rivieren heten "Valira" maar worden van elkaar onderscheiden door de namen "Valira del Nord", "Valira d'Orient" en "Gran Valira".

Het gebied is bijzonder bergachtig. Er liggen 65 toppen op meer dan 2.000 meter hoogte. De hoogste top is de "Pic de Coma Pedrosa" (2.942 m). Het laagste punt is gelegen aan de grens tussen Spanje en Andorra (840 m).

Klimaat
Het Prinsdom Andorra heeft een mediterraan bergklimaat met warme zomers en koude winters met overvloedige sneeuwval. De temperaturen kunnen tussen de minder hoog gelegen gebieden en de hogere gebieden verschillen met 4 tot 5 graden. De gemiddelde laagste temperatuur bedraagt -2°C en de gemiddelde hoogste temperatuur ongeveer 24°C. De neerslag valt voornamelijk tussen oktober en mei, 's winters in de vorm van sneeuw en vooral aan het eind van de herfst in de vorm van regen (tussen 700 en 1.000 mm per jaar).Het Prinsdom Andorra heeft een mediterraan bergklimaat met warme zomers en koude winters met overvloedige sneeuwval. De temperaturen kunnen tussen de minder hoog gelegen gebieden en de hogere gebieden verschillen met 4 tot 5 graden. De gemiddelde laagste temperatuur bedraagt -2°C en de gemiddelde hoogste temperatuur ongeveer 24°C. De neerslag valt voornamelijk tussen oktober en mei, 's winters in de vorm van sneeuw en vooral aan het eind van de herfst in de vorm van regen (tussen 700 en 1.000 mm per jaar).

De hoofdstad Andorra la Vella ligt op de kruising van twee bergstromen. De Casa de la Val, waar in vroegere tijden de regering gevestigd was, is tegenwoordig een belangrijke trekpleister. Encamp is zeker een bezoek waard. Vanuit El Serrat heb je een adembenemend uitzicht over de bergen.

Hotel aanbiedingen

Internet
Reisforum - Andorra
Reisinformatie Andorra

Loading